Zdravotné sestry trápi nedostatok peňazí i ďalšie problémy

18.04.2008 Poprad

Poprad 18. apríla (TASR) - Nedostatok peňazí, častá obmena sestier, ich odchody do zahraničia a ďalšie problémy trápia zdravotné sestry a pôrodné asistentky, ktoré sa dnes stretli v Poprade na dvojdňovom celoslovenskom sneme.
Vyše 200 členiek Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek spoločne s hosťami snemu sa zaoberá aktuálnymi problémami v rezorte zdravotníctva a ich riešením z pohľadu sestier. Riaditeľka kancelárie komory Eva Krekovicsová pre TASR uviedla, že chcú poukázať napríklad na skutočnosť, že náklady na povinné sústavné vzdelávanie znášajú takmer v plnom rozsahu samotné sestry.
"Kým všetky európske projekty smerujú k tomu, aby sa gro zdravotnej starostlivosti vykonávalo v domácom prostredí, agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti na Slovensku živoria, keďže zdravotné poisťovne preplácajú len časť úhrad, prípadne niektoré ich nechcú preplácať vôbec, " priblížila Krekovicsová.
Poukázala aj na rastúci záujem mamičiek o služby pôrodných asistentiek, čím by sa skrátil ich pobyt v nemocničnom prostredí.
Neustále odsúvaným problémom je tiež situácia sestier v zariadeniach sociálnych služieb, kde figurujú ako opatrovateľky napriek tomu, že v týchto zariadeniach je vysoká potreba zdravotnej starostlivosti.
 

Vyberte región